Snelle WordPress startup!

WordPress in 5 minuten uitgelegd!

Gepost door Briing.nl op 22 maart 2022

Uitgelicht! Snelle WordPress startup! In deze blog gaan we jou in 5 minuten uitleggen wat WordPress is, en wat je met WordPress kan doen! In deze blog komen de volgende zaken aan de orde: Keuze leggen tussen WordPress.com of WordPress.org, WordPress beveiligen, WordPress optimaliseren en jouw WordPress website vindbaar maken in diverse zoekmachines al Google en Bing.com.

Wat is WordPress en wat kun je er mee?

WordPress is een Content Management System (CMS). Het bestaat al sinds 27 mei 2003 en was in eerste instantie opgezet als blog platform. Tegenwoordig wordt WordPress ook veel gebruikt als volledige website software. Zo’n CMS bestaat uit twee delen. Zo heb je de voorkant, wat we het front-end noemen. Dit is de kant die ook zichtbaar is voor de websitebezoeker. Daarnaast bestaat WordPress ook uit een back-end, oftewel de achterkant. Hierop kun je inloggen met de inloggegevens van je WordPress en de content dat op jouw website staat aanpassen.

Keuze maken tussen WordPress.org of WordPress.com

WordPress kun je gebruiken op twee manieren. Je kunt er voor kiezen om WordPress zelf te hosten op bijvoorbeeld een hostingpakket bij een hostingprovider. Hiervoor gebruik je dan een installatiemap die je kunt downloaden vanaf de website van WordPress.org. Het nadeel van het zelf hosten is dat hier kosten aan verbonden zitten, maar ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het werkend houden van je WordPress website. Wil je graag eenvoudig een WordPress installatie gebruiken zonder deze eerst te hoeven installeren en hosten, dan kun je een gratis account aanmaken op WordPress.com. Het nadeel is wel dat je de website bijvoorbeeld niet eenvoudig kunt verhuizen naar een eigen server (webhosting).

WordPress werkt met plugins

WordPress is mede zo populair omdat dit systeem makkelijk uitgebreid kan worden met plugins. Een plugin is niets meer dan een uitbreiding van een bepaalde functie. Door gebruik te maken van plugins kun je via vrij eenvoudige stappen een professioneel ogende website opzetten. WordPress beschikt over veel plugins, zo’n 55.000 (2021). Hier zitten veel gratis, maar ook betaalde plugins tussen. Het kan soms voorkomen dat plugins niet werken in combinatie met een bepaald thema of een bepaalde PHP-versie. Voor sommige toepassingen is het soms beter om enkele regeltjes PHP in je functions.php bestand te zetten, waardoor je minder plugins hoeft te gebruiken. Een vuistregel bij WordPress is wel altijd, des te minder plugins, des te beter de website zal presteren!

WordPress stylen met templates

In WordPress kun je kiezen voor een template die past bij jouw huisstijl. Zo zijn er in WordPress zelf veel gratis templates te vinden die je kunt gebruiken! Ook kun je tegen betaling van meestal tussen de 25 en 120 dollar erg mooie templates vinden die professioneel ogen. Een thema die wij persoonlijk aanraden is het gratis WooCommerce thema. Dit thema is volledig geoptimaliseerd voor WordPress in combinatie met WooCommerce. Wil je bijvoorbeeld een bestaand thema redesignen, dan kan dat! Hiervoor kan je een child theme aanmaken op de al bestaande hoofd thema. Het voordeel van een child theme is dat deze wijzigingen aan bijvoorbeeld het CSS netjes bewaard in zijn eigen style.css, ook als er een thema update heeft plaats gevonden aan het hoofd thema.

Een WordPress website vindbaar maken

WordPress zou WordPress niet zijn geweest als we geen plugin voor SEO konden gebruiken. Gelukkig biedt Yoast SEO hier wel een plugin voor. Door het gebruik van deze plugin wordt je per pagina gewezen op SEO-verbeteringen, zo weet je op welke punten je website qua SEO goed scoort, en op welke punten er nog verbetering nodig is. Ook kun je met deze plugin een sitemap aanmaken, die noodzakelijk zijn voor zoekmachines om de structuur van jouw pagina’s goed op te kunnen nemen. Ook kan deze sitemap niet ontbreken als jij je website aan wil melden in de Google Search Console of Bing zoekmachine.

Jouw WordPress in de zoekmachines

Wil je dat jouw WordPress website goed gevonden wordt in diverse zoekmachines? Dan kun je het beste jouw WordPress website aanmelden in de Google Search Console en Bing Webmastertools. Dan hoor ik je misschien al zeggen, waarom in Bing? Dit is handig omdat veel mensen ook standaard gebruik maken van het Microsoft Edge browser. Hierop is standaard de zoekmachine Bing op ingesteld. Gelukkig kun je eenvoudig nadat je een account aangemaakt hebt bij Google de inhoud hiervan kopiëren naar Bing Webmastertools. Houdt er altijd rekening mee dat je pagina niet direct zichtbaar is na het instellen van de Search Console Dit kan enige dagen tot zelfs weken duren.

WordPress ook als webshop

Wist je dat je ook in WordPress prachtige webshops kunt bouwen? Hiervoor is wedorm een plugin tedownloaden. Deze plugin heet WooCommerce en is gratis beschikbaar voor het opzetten van webshops met fysieke producten en downloads. WooCommerce zelf is ook weer uit te breiden met handige add-ons. Hieraan zitten vaak wel bepaalde kosten aan verbonden. Ook is het mogelijk om betalingen te ontvangen via iDEAL, PayPal, ApplePay en nog vele andere payment methodes. Let wel op dat een WooCommerce website met meer dan 20 producten een hostingpakket enorm kan belasten. Laat je daarom altijd goed informeren bij het aanschaffen van degelijke hosting.

Hebben wij WordPress uitgelegd in 5 minuten?

Ben je na 5 minuten gelijk aan de slag gegaan met WordPress? En hebben wij het jou goed uitgelegd? Misschien wil je hierover ook graag jouw ervaring kwijt, laat dan even een comment achter in de reacties, waarna wij contact met je op zullen nemen!

Ga terug naar de homepage